• whatsup link
  • facebook ikona
  • tweeter ikona

Važnost dijetalnih vlakana u prehrani

Ugljikohidrati, jedna od osnovnih skupina hranjivih tvari u prehrani, uključuju i dijetalna vlakna. Dijetalna vlakna podrazumijevaju polisaharide u koje ubrajamo celulozu, hemicelulozu, lignin, inulin, oligosaharide, pektine i drugo. Navedeni spojevi su jestivi dijelovi žitarica, voća, povrća te sjemenki i mahunarki. Iako ih ne možemo probaviti i apsorbirati imaju važnu ulogu u probavi i zdravlju probavnog sustava. Dijetalna vlakna uobičajeno se dijele na ona netopiva i topiva u vodi, a ovisno o vrsti namirnice njihova zastupljenost varira.

Netopiva vlakna

Dijetalna vlakna koja se ne otapaju u vodi prolaze kroz probavni trakt, potiču peristaltiku crijeva te stolicu čine mekšom, stoga se ova skupina vlakana smatra regulatorima probave. Mekinje, integralne žitarice, sjemenke, opne mahunarki i kora voća i povrća njihovi su najbolji izvori. Najpoznatija vlakna netopiva u vodi su celuloza, hemiceluloza i lignin. Pokazano je da upravo ova dijetalna vlakna djeluju i na apsorpciju i regulaciju masti, kolesterola i triglicerida te glukoze u krvi, čime pridonose ravnoteži cjelokupnog stanja organizma.

Topiva vlakna

Dijetalna vlakna topiva u vodi uključuju pektin, beta glukane te frukto i glukooligosaharide koji u probavnom traktu stvaraju želatinoznu tvar nalik gelu. Upravo takvi ugljikohidrati čine sastavni dio voća, povrća, cjelovitih žitarica, mahunarki i sjemenki.  Dijetalna vlakna topiva u vodi često se nazivaju prebioticima, što znači da služe kao hrana mikrobioti crijeva poboljšavajući rast dobrih bakterija i njihovo pozitivno djelovanje na cjelokupno zdravlje. Naime, fermentacijom u probavnom sustavu crijevna mikrobiota stvara niz djelotvornih spojeva poput kratkolančanih masnih kiselina,  mucina i vitamina K koji mahom  imaju dokazana pozitivna djelovanja na imunološki, probavni i kardiovaskularni sustav.

Prehrambeni izvori vlakana

Optimalni dnevni unos vlakana će se postići ukoliko se prehrana temelji na cjelovitim žitaricama, povrću, voću, mahunarkama, orašastim plodovima, sjemenkama te prehrambenim proizvodima koji sadrže upravo navedene namirnice. Kruh kao jedna od namirnica koja se gotovo svakodnevno konzumira može biti odličan izvor dijetalnih vlakana uključivanjem cjelovitog brašna i sjemenki u njegovu osnovnu recepturu. Stoga je uvijek bolje izabrati integralni kruh koji sadrži sjemenke i cjelovite žitarice, a jedino bolje od toga je sam pripremiti takav kruh kod kuće.